vineri, 17 septembrie 2010
Resfinţirea bisericii ortodoxe Sfinţii Arhagheli Mihail şi Gavriil Băiţa
Duminica 12 septembrie, într-o însorită zi de toamnă, comunitatea ortodoxă din cartierul Băiţa, alături de invitaţi veniţi mai de aproape sau mai de departe, a trăit bucuria resfinţirii bisericii sale cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil".
Construită cu dificultate în ultimul deceniu al regimului comunist şi sfinţită în anul 1992, biserica a trecut în ultimii doi ani printr-un amplu proces de renovare exterioară, la care s-a adaugat recondiţionarea exterioară a fostei case parohiale, precum şi construirea unui altar de vară în incinta sa. Toate aceste lucrări au cerut şi o înnoire duhovnicească a locaşului de cult, care s-a realizat prin resfinţirea lui.
Programul zilei a început cu slujba sfinţirii apei, continuand cu rânduiala sfinţirii bisericii şi oficierea Sf. Liturghii. Slujba de sfinţire a fost săvârşită de către Prea Cuviosul Arhimandrit Dumitru Cobzaru, Exarh al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, în calitate de delegat al Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu Anania, împreună cu un numeros sobor de preoţi şi diaconi.
Ariepiscopia Clujului a oferit diplome de înaltă cinstire Consiliului Parohial şi deputatului de Gherla, Horea Uioreanu, iar Parohia Băiţa a înmânat diplome în semn de mulţumire celor care au contribuit la buna desfăşurare a acestor lucrări.
Pentru zelul pastoral şi realizările deosebite, preotul paroh al Băiţei, Iulian Paul Isip, a fost distins de către ÎPS Bartolomeu, prin protopopul ortodox al Gherlei, Aurel Mureşan, cu rangul de sachelar, cu drept de a purta brâu albastru.
Printre invitaţii se seamă la ceremoniile de resfinţire s-au mai numarat primarul Municipiului Gherla, Ionel Ovidiu Drăgan, Gheorghe Benea, directorul Loteriei Române şi pe doamna Maria Mureşan, primarul comunei Iclod.
Manifestările dedicate resfinţirii bisericii s-au încheiat în seara aceleiaşi zile la Căminul cultural din Băiţa cu un frumos program de jocuri populare.
prof. Ioan Moldovan
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu