marți, 24 februarie 2009

Scurtă analiză exegetică,

Pericopa evanghelică a duminicii lăsatului sec de carne, ne pune înaintea ochilor sufleteşti, criteriul în funcţie de care omenirea va fi judecată, în ziua cea de apoi. Evanghelistul Matei, ne relatează că Judecata va avea loc la a doua venire a Mântuitorului Iisus Hristos. Atunci Cuvântul, se va înfăţişa în calitate de Judecător al lumii. Timpul în care vor avea loc acestea este necunoscut. De fapt a şti când anume va avea loc judecata nu este folositor pentru oameni, este mai util a şti ce anume avem de făcut pentru a da răspuns bun la înfricoşătoarea judecată. Sunt foarte mulţi aceia care s-au înşelat crezând că pot calcula timpul hotărât de Dumnezeu pentru sfârşitul chipului lumii acesteia . Până şi Sfântul Ioan Botezătorul s-a înşelat crezând că odată cu venirea în lume "la plinirea vremii" a Cuvântului, va avea loc judecata universală. De aceea el anunţa: Pocăiţi-vă căci s-a apropiat Împărăţia Cerurilor. Sau referindu-se la activitatea Mântuitorului în lume spune: Lopata este în mâinile Lui, ca să cureţe aria şi să adune grâul în hambarul său, iar pleava o va arde în foc nestins (Luca 3, 17). Tot din această cauză îşi trimite câţiva ucenici să-L întrebe: Tu eşti Cel ce va să vină, sau pe altul să aşteptăm (Luca 7, 20). În răspunsul său Mântuitorul îl face să înţeleagă faptul că acum e timpul în care se seamănă, se propovăduieşte Cuvântul lui Dumnezeu în lume, timpul în care Fiul lui Dumnezeu se manifestă ca Miel al lui Dumnezeu, care se jertfeşte pentru noi şi pentru a noastră mântuire, urmând ca judecata să aibă loc la sfârşitul veacurilor, când Dreptatea lui Dumnezeu va judeca faptele oamenilor, pe cei drepţi îi va răsplăti iar pe cei nedrepţi îi va pedepsi.
Criteriul judecăţii este iubirea noastră faţă de Dumnezeu concretizată în iubirea faţă de aproapele nostru. Iar dragostea noastră faţă de aproapele se manifestă mai ales atunci când, în împrejurări grele de viaţă îi suntem alături: dacă este flămând, să-i dăm de mâncare, de este însetat, îi dăm să bea, de este străin îl primim în casele noastre, de este bolnav sau întemniţat îl cercetăm. Toate acestea din dragostea noastră. Ce este însă foarte interesant, este răspunsul celor de-a dreapta:
Doamne, când Te-am văzut flămând şi Te-am hrănit? Sau însetat şi Ţi-am dat să bei? Sau când Te-am văzut străin şi Te-am primit, sau gol şi Te-am îmbrăcat? Sau când Te-am văzut bolnav sau în temniţă şi am venit la Tine? Ei nu-şi amintesc când anume au făcut toate acestea, pentru că nu le-au făcut din obligaţia împlinirii poruncilor, ci din iubire adevărată. În iubirea adevărată şi dezinteresată este Hristos. Nu trebuie să împlinim porunci pentru o răsplată anume ci impulsionaţi de adevărata dragoste. Hristos care se află înăuntru nostru, cere de la noi hrana, băutura, îmbrăcămintea, ocrotirea şi odihna dragostei noastre.

Un comentariu:

  1. Toronto
    MIHAI FERARU
    In prag de moarte si foarte saraci, o familie de romani cu boli cardiovasculare grave se lupta sa-si salveze zilele, Singura lor speranta este Dumnezeu si ajutorul concret al crestinilor de pretutindeni.
    Sa intindem o mana de ajutor acestei familii!
    Bunatatea si milostivirea lui Hristos este in fiecare dintre noi, si prin actele noastre de milostenie si caritate, fata de semenii nostri ne vede Mantuitorul si ne va aduce mantuirea. Contactati familia FERARU Tel: 0764807565
    Contul ce la deschis ptr a primi ajutorul de la handicap in valoare de 33,5 lei este la RAIFFAISEN BANK,

    in LEI: ro93rzbr0000060001059026
    Domnul Mihai Feraru a trimis Redactiei Las Vegas Romanian Journal copii dupa documente care dovedesc starea precara a sanatatii dumnealui si a sotiei, precum si scrisori semnate de Preotul Bisericii Ortodoxe din satul in care locuieste . Iata mai jos scrisoarea prin care Dl. Mihai Feraru ne cere tuturor ajutorul:
    Sunt un om foarte bolnav , eu si sotia mea suntem 2 cardiovasculari, partial sunt paralizat, varsta noastra este de 52 ani, si singura sursa de venit a familiei noastre este doar o pensie pe caz de boala foarte mica si alte venituri nu mai avem, eu cu sotia nu putem efectua nici o activitate, numai Bunul Dumnezeu stie de viata noastra de aceea fac apel pe aceasta cale catre toti oameni cu suflet pentru oameni si care il iubesc pe Bunul nostru Dumnezeu, sa-mi ajute si familia mea greu incercata de atata necaz, Va rog, in numele lui Dumnezeu sa va ganditi ca cineva in grea suferinta asteapta ajutorul dumneavoastra. Dumnezeu v-ar putea ajuta atunci cand veti avea mare nevie pentru ceea ce veti face . Pot dovedi cu acte in regula. Diabetul este f mare imi fac zilnic 2 feluri de insulina de 4 ori pe zi..Dorim sa mai putem merge pe la clinici medicale ptr investigatii si tratament, ori-ce fel de ajutor la noi va fi bine-venit, sub ori-ce forma ar fi.Doamne ajuta , Multumim Anticipat. A-R

    RăspundețiȘtergere